Kikapcsolódás, pihenés, tanulás festői könyezetben
Gyergyószentmikóson, a Csíky-kertben.
Szent Benedek Tanulmányi Központ logó

Szent Benedek
Tanulmányi Központ

Banner frame

Gyergyószentmiklós környéke

Lázár-kastély Szárhegyen – Lăzarea (12 oda- vissza km a Tanulmányi Központtól)

Gyergyószentmiklóstól északra a Szármány hegy déli részén fekszik a Gyergyói-medence legrégebbi települése. Elnevezését valószínűleg a hegy eredeti nevéből nyerte (jelentése: Tar). Itt található a híres Lázár-kastély Európa legkeletibb, az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása.

A kastély 1450 és 1532 között több szakaszban épült. Az 1500-as évek végén itt élt Lázár István lánya, Druzsina, aki Bethlen Farkashoz ment feleségül. Ebben a házasságban született meg Marosillyén Bethlen Gábor, Erdély későbbi fejedelme. Szárhegyre került, s a ma is látható kaputorony emeleti szobájában nevelkedett. A kastélyt 1631-ben bővítették, bástyákat és védőfalakat építettek hozzá és pompás reneszánsz udvarházzá építették ki.

A Szármány hegy tövében látható a Ferenc- rendi kolostor és templom, amely 1669- 1752 között épült, a Lázár István királybíró által adományozott helyen.

Szárhegy a hazai képzőművészet közös műhelyévé vált. A kolostorban művészi alkotótábor működik, a szobortelepen látható alkotások közül kiemelkedik a Betlehen Gábor szobra, Puskás Klára, a tatárokkal küzdő hős asszony emlékköve, a Szárhegyi Szfinksz nevű alkotások.

A kastélyban ma a megyei múzeum képzőművészeti kiállítása van. A Barátság Képzőművészeti Galéria (festészeti kiállítás) a kastély kapubástyájában, nyolc nagy teremben és a Lovagteremben kapott helyet. Itt mintegy 150 festmény látható.

Gyergyóditró, Ditrău - Római katolikus templom (26 km oda vissza a Tanulmányi Központtól)

Gyergyóditró a Gyergyói-medence északi részének egyik nagyközsége. Ditrót Orbán Balázs idejében Erdély leggazdagabb falujaként tartották számon, mivel határában fakadt az akkor divatba jött fürdő, Borszék vize, valamint egyedüli falu egész Székelyföldön, melynek nevéről ásvány- és kőzettársulást neveztek el 1866-ban: ez a ditróit. Ditró környéke változatos kőzettani felépítésével magára vonta a geológusok figyelmét: az itt előforduló eleolitszienit (ditróit) a Kárpátok érdekes színfoltja.

Legnagyobb látványossága a Római katolikus templom (Nagytemplom, Új templom, Jézus Szent Szíve templom). A legnagyobb méretű kéttornyú templom a Gyergyói-medencében. A terveket Kiss István egyetemi magántanár készítette 1895-ben. 1908-1911 között épült, adományokból.

Sajátos térhatása van. A 75 m toronymagasságú, 56 m hosszú, 23 m széles, kéttornyú templom azóta Ditró büszkesége, Székelyföld messze földön híres temploma. Tanúja a Ditróban is viharos 20. századnak, világháborúknak, szenvedésnek, de oltalma az Istenbe kapaszkodó léleknek, otthona az imádságnak és az Istennel való megbékélésnek, sok egyházi és közéleti eseménynek.

Borszék, Borsec (kb. 110 km oda – vissza a Tanulmányi Központtól)

Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, erdős hegyektől övezett széles völgyben fekszik, 900 méterrel a tengerszint fölött, a Görgényi – Beszterce – Kelemen-havasok találkozásánál.

Fotókeret

A szakemberek legutóbbi mérései szerint Borszék levegője a legtisztább az összes romániai települések közül. Területén feltörő ásványvizek által vált híressé.

A mintegy tizenöt forrás mindegyike más és más összetételű. Közös vonásuk a bőséges szénsavtartalom, ezenkívül a kálium, magnézium, nátrium sók oldott jelenléte.

A nagyhagyományú borvíztöltőde közel 200 éve üzemel, kapacitása évről évre növekszik. Az üzem ma már napi több százezer üveg vizet palackoz. Már a múlt században a borszéki víz számos nemzetközi kiállításon nyert díjat: 1873 Bécs - aranyérem, 1878 Párizs - ezüstérem, 1885 Budapest – ezüstérem, 2004- ben Berkeley Springsben (U.S.A.) megszervezték az ivóvizek világbajnokságát, ahol Aranyérmet nyert, vagyis a világ legfinomabb ásványvizeként tarthatjuk számon. Ma a világ minden tájára szállítanak borszéki borvizet: az európai államokba, Amerikába, Egyiptomba, Izraelbe stb.

Szabadidő

Csíky-kert és környéke
Gyergyószentmiklós főtere
Gyergyószentmiklós környéke
Sugó barlang és környéke
Gyilkos-tó és környéke
Marosfő, Maros és Olt forrása
Csíksomlyó
Szent Anna-tó és környéke
Látogatás sóvidékre
Bottom logó
Készítette és üzemelteti aColorWeb logo