Kikapcsolódás, pihenés, tanulás festői könyezetben
Gyergyószentmikóson, a Csíky-kertben.
Szent Benedek Tanulmányi Központ logó

Szent Benedek
Tanulmányi Központ

Banner frame

Bemutató a gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztés tevékenységéről

Magunkról

A gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés (az 1993-ban Agro-Caritas Transsylvania Alapítvány jogutódja) megalakulását az 1989 után kialakult hátrányos szociális és gazdasági helyzet tette szükségessé. Válságos helyzetbe kerültek a gazdák, habár visszakapták földjeiket, mezőgazdasági gépek hiányában a régi, elavult módszerekhez tértek vissza. Az évtizedek során számos tevékenységgel foglalkozott a szervezet, de mindannyiszor csak egy célt tartott szem előtt, elősegíteni a régió mezőgazdáságának fejlődését.

FotókeretFotókeretFotókeret

A gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezett módon segít, hogy a gazdák itthon maradjanak és megműveljék földjeiket. Célkitűzésünk a vidéken élő, elsősorban agráriumhoz kötődő lakosság életminőségének javítása a gazdaképzések, szaktanácsadás és szakmai előadások, fórumok révén. További célunk a vidéki népesség fenntartható és ökológiai szemléletének formálása interaktív szakmai előadások és fórumok segítségével. Tevékenységi körünkbe tartoznak továbbá: a tanácsadás, felnőttképzés, gazda praktikum, tangazdaság illetve sajtműhely működtetése.

Meggyőződésünk, hogy megfelelő tudással a kezükbe, kihasználva a környék nyújtotta adottságokat, mindenki biztos jövőt tud teremteni maga és az itt élő közösség számára.

Főbb tevékenységeink

Formális képzéseink

Elsősorban a felnőttképzések terén dolgozunk. A képzések időtartalma 1-3 hónap, amelyet vizsga zár le. A sikeres vizsgázást követően a résztvevők Tanügyi- és Munkaügyi Minisztérium által elismert oklevelet kapnak. A képzéseinken szerzett oklevelet, vállalkozások bejegyzéséhez, Európai Uniós pályázatokhoz lehet felhasználni.

 • 1. Állattenyésztő szakképzés
 • 2. Hagyományos elemeket használó építőmunkás szakképzés
 • 3. Növénytermesztő szakképzés
 • 4. Hús-, hal-, tejfeldolgozó szakképzés
 • 5. Vidéki Vendégfogadó szakképzés
 • 6. Méhészeti szakképzés
 • 7. Vállalkozói Készségek Fejlesztése
FotókeretFotókeretFotókeret

Non - formális képzéseink

A non-formális képzéseink nyitottak minden érdeklődő előtt, akik ezekben a szakmában jártasságot szeretnének szerezni. Tematikus képzéseink időtartama 8-28 óra.

 • Érlelt sajtkészítő képzés: Nagy sikernek örvend, és már hagyományossá vált az érlelt sajtkészítő képzés. Konrad Suter svájci sajtmestertől tanulhatnak a helyi termelők, aki harminc éve kavarja rézüstben sajttá a tejet, Svájcban minőségellenőre az érlelt sajtoknak. A képzéseken a résztvevők hasznos ismereteket sajátíthatnak el a tejtermelésről, fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán és karbantartásáról, a tej raktározásáról, a sajtkészítés folyamatáról, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról. A gyakorlati képzések része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek fontossága.
 • Fűszerkert kialakítása: A képzések során a résztvevők elsajátíthatják a talajtani ismereteket, minden amit a talajról tudni kell, a zöldség, fűszer- és gyógynövénytermesztés titkait, hasznos ismereteket a termesztési fogalmakról, növénytársításról, a kertészetben használt eszközökről és típusokról, illetve hogy hogyan lehet növényvédelmet biztosítani bio módon.
 • Metsző képzés: Az érdeklődők Ferencz Lehel kertészmérnök segítségével ismerkedhetnek meg a gyümölcstermesztéssel, a gyümölcsfák-, gyümölcstermő cserjék, díszfák és rózsák metszésével illetve oltásával, a gyümölcsfák koronájának alakításával, a gyümölcsfák betegségeivel és egyéb, gyümölcstermesztéssel kapcsolatos alapismeretekkel. Ugyanakkor a résztvevőknek lehetőségük van, hogy a gyakorlatban is kipróbálják, megtanulják a metszés és oltás fortélyait.
 • Körömpucoló képzés: Említésre méltó a szarvasmarha körömpucoló képzésünk. A gazdák megtanulhatják a szarvasmarhák körmének szakszerű gondozását, valamint ennek fontosságát.
 • Takarmánykészítő képzés: Lévén, hogy az érlelt sajt nem pasztörizált tejből készül, a sajt minőségét meghatározza már a takarmány előállítása. A takarmánykészítő képzést ugyancsak svájci szakemberek tartják. Olyan témák kerülnek feldolgozásra, mint a talajtani ismeretek- minden amit a talajról tudni kell, növények amelyek talajainkról árulkodnak, valamint elméleti és gyakorlati ismeretek a takarmánykészítési munkákról, a kaszálásról, a mezőgazdasági gépek beállításáról, a rend nedvességének megállapításáról, rendpalásról, forgatásról.
 • Lótartás, lovak patkolása takarmányozása képzés: A Pro Educatione Alapítvánnyal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen szerveztük meg a környékünkön egyedülállónak számító képzéssorozatot, hagyományteremtő céllal. Célcsoportunk elsősorban a hobby lótartó gazdák.
 • Szalmabála ház építése: A szalmabála építészeti képzésünkön elméleti és gyakorlati órákon sajátíthatták el az érdeklődők az épületfizikai alapismereteket, az energia hatékony építkezést természetes építőanyagokkal, szalmával.
 • Hagyományos kenyérsütés: A Caritas Vidékfejlesztés udvarán felépített hagyományos kemence jó lehetőséget biztosít arra, hogy nemcsak a gazdákat, hanem a gazdasszonyokat is megszólítsuk. Ők voltak a célszemélyei annak a képzésnek, amely során a hagyományos kenyérsütés fortélyait lehetett elsajátítani.

2016-ban 14 képzést szerveztünk (Metsző képzés, Növénytermesztő szakképzés, Gyógy, fűszer illetve aromanövény termesztés, Takarmánykészítő képzés, Körömpucoló képzés, Istálló és állathigiénia, Fejőgéptisztító képzés, Méhész szakképzés, Kezdő illetve haladó sajtkészítő képzés, Lótartás és tartástechnológia), melyen közel 250 személy vett részt. A képzések különböző helyszíneken voltak megtartva: Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyimesközéplokon és Gyergyószentmiklóson. Terveink szerint az év során több mint 500 személy képzését szeretnénk megszervezni, illetve bővíteni szeretnénk a képzési palettát is új szakágazatokkal (legelő és erdőgazdálkodás, gasztronómia, gyógynövény és gyümölcs aszalása, szárítása, agrártechnológiai eszközök bemutatása stb.)

FotókeretFotókeretFotókeret

Tangazdaság működtetése

Tevékenységünknek fontos része a tangazdaság működése, melynek bemutató jellege van, a gyakornokok megismerkedhetnek az állattartás modern módszereivel, a mezőgazdasági gépek szerelésével, karbantartásával és használatával. Tangazdaságunkban jelenleg 11 fejőstehén van, melyek tejét feldolgozzuk a sajtműhelyben.

FotókeretFotókeretFotókeret

Programokkal foglalkozó munkatársaink

 • Kastal László - igazgató
 • Pál Levente – projekt manager
 • Kémenes László - projekt manager
 • Köllő Réka – PR, adminisztráció felelős
 • Sinka Arnold – a székelyudvarhelyi programokért felelős munkatárs
 • Baricz Aranka - programfelelős

Céljaink

Meggyőződésünk, hogy megfelelő tudással a kezükbe, kihasználva a környék nyújtotta adottságokat, mindenki biztos jövőt tud teremteni maga és az itt élő közösség számára.

Minden egyes megmentett család, amiben az Agrocaritas szerepet vállal, egy lehetőséget ad, vagy mutat meg, nem szorul szociális segélyre, segíti az itthon maradást és a szülőföldön való megmaradást.

FotókeretFotókeretFotókeret

Szervezetünk az egyszerű alternatívák megmutatásában látja a megoldást, amelyek a gazdáknak segítenek, fejlesztik a tudásukat. Ezáltal az itthon maradást segítjük, a családok megmaradását tudjuk biztosítani. Kiemelt fontosságú, hogy az ifjaknak megmutassuk az egészséges életmód alappilléreit. Tevékenységünk során tapasztaljuk, hogy a felelősségteljes állattartás terén is még sok fejlődni való van a gazdáknál, melyhez szervezetünk jelentősen hozzá tud járulni.

FotókeretFotókeretFotókeret

A kialakult eszközpark bárki számára látható lesz, nem konkurenciát látunk az odalátogatókban hanem partnereket az együtt fejlődésben. A cél, hogy minél többen tudjanak kis, családi léptékű manufaktúrákat kialakítani otthon és ehhez gazdaságunk jó példával járuljon hozzá.

Tartalomjegyzék

Magunkról
Főbb tevékenységeink
Non-formális képzéseink
Tangazdaság működtetése
Programokkal foglalkozó munkatársaink
Terveink
Bottom logó
Készítette és üzemelteti aColorWeb logo